Bachte in beeld

In 1823 fusioneerde Bachte met Sint - Maria - Leerne, zo ontstond Bachte - Maria - Leerne, één gemeente met twee parochies (deelgemeente van Deinze). In de Middeleeuwen was al sprake van Bachte, toen nog Bathio genoemd. Het lag op de route van Gent naar Ieper. De huidige Schipdonkstraat heette onder andere “Ieperse boterweg”, “Ieperse lakenweg “ en “Ieperse heirweg”. Tot eind 1980 was de Schipdonkstraat nog een bolle kasseiweg. Men vond er ter hoogte van het huidige waterzuiveringsstation een begraafplaats uit de Romeinse tijd.

Bachte kerk


Bachte bezit tevens één van de oudste kerkjes van België, gedeelten van de kerk gaan terug tot de 11e eeuw. Oorspronkelijk Romaans in Doornikse steen gebouwd en in de 18e eeuw grotendeels neergehaald en vervangen door bakstenen gevels. In 1901 ging de westgevel tegen de vlakte en werd het gebouw met twee ravelen verlengd. De geveltop heeft een zeskantig klokkentorentje waaruit om het uur het “te Lourdes op de bergen” klinkt. Het eikenhouten koorgestoelte dateert uit 1666, de doopvont dateert uit de 16e eeuw. De biechtstoel van de hand van Joannes Intbroecken dateert uit 1796. Naar alle waarschijnlijkheid is de preekstoel ook van zijn hand. De kerkgemeenschap van Bachte werd officieel heropgericht op 15 februari 1898, mede dankzij de inzet van pastoor Leon Emanuël Dutry - pastoor te Bachte van 1898 tot 1924. Pastoor Dutry was een opmerkelijk man en had een enorme inzet voor zijn parochie. Op 8 februari 1902 verkreeg hij de toestemming om de kerk te vergroten. Hij kocht 500.000m² grond langs de huidige Leernsesteenweg en de Schipdonkstraat en bouwde op een deel van de grond 21 huizen, waaronder de huidige Brasserie ’t Lusthof, die toen pastorij was, en een bewaarschool, het huidige Cultureel centrum Dutry. Hij stelde de huisjes aan een spotprijs te huur en na tijd konden de bewoners hun huisje kopen aan zeer lage prijs. Volgens de gegevens lag de prijs tussen 7000 en 22.000 frank. De laatste pastoor was E.H. Julien Standaert. Nu worden de erediensten voorgegaan door E.H. Deken R. Van Acker

Bachte Grot


Het begon in 1900…
E.H. Van Wichelen, directeur van de congregatie Sint - Vincentius à Paulo, bracht een Mariabeeld mee uit het Franse Lourdes. Het beeld kreeg een plaats in een grot in een lommerrijk bosje aan het Schipdonkkanaal, dat eigendom was van de congregatie. In 1902 werd de grot ingewijd en opengesteld voor het publiek. Decennialang was de plek een vertrouwde en drukbezochte toeverlaat voor bedevaarders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 vonden zware gevechten plaats langs het kanaal. De bomen werden verwoest, maar als bij wonder bleef de Mariagrot intact. De verbreding van het Schipdonkkanaal, een EG-richtlijn van 1976, dwong tot een andere inplanting van deze gebedsplaats. E.H. Germain Cnudde stelde met dat doel, een terrein van 1 ha ter beschikking in Bachte, aan de Merelweg. Het geheel van de stille oase is te danken aan hem en aan de leden van het actiecomité Bachte - Grot en zijn voorzitter Robert De Roo, aan de boomplanters die er in 1976 het uitzicht van een parkbos aan wisten te geven, aan de pastoor van Bachte E.H. Julien Standaert en aan architect Pol Bollez. Op 30 april 1977 mocht het dan al 75 jaar vereerd O- L- Vrouwbeeld in deze site van rust en gebed onthaald worden. Op 24 maart 1977, was het met een prachtige kaarsjesprocessie en in aanwezigheid van duizend gelovigen overgebracht van het Schipdonkkanaal naar het betoverende Petrus - en Pauluskerkje van Bachte, dat zich aanbood als halte. De witstenen sculpturen van de smarten van Maria zijn van 1919. De Neogotische kruisweg gaat terug tot 1937. Het hoofdgebouw werd in 1990 ingezegend. De kapel voor devotie tot de H. Antonius dateert uit 1992. De kapel voor de bede aan O - L - Vrouw van de Rozenkrans en O- L- Vrouw van Altijddurende Bijstand werd in 2007 voltooid. De daarin te bewonderen iconen zijn afkomstig uit een kloosteratelier in Griekenland. De beeltenis van O- L- Vrouw van Smarten komt in de cirkel van de witstenen ommegang achteraan de hoofdkapel. Het zal waarschijnlijk ingewijd worden tijdens de geloofstocht van 2009. Het domein wordt beheerd door een team van vrijwilligers, verenigd in de “vzw Bachte - Grot”, die op 13 januari 1988 werd gesticht. Sinds het overlijden van de eerste voorzitter Robert De Roo (juli 2007), schoonbroer van weldoener E.H. Germain Cnudde zaliger, is de zoon Dominiek De Roo voorzitter van de vzw.

Cultureel Centrum Dutry


De culturele kring Dutry is een socioculturele vereniging die cultuur brengt op mensenmaat. Jaarlijks brengen ze een stukje volkstheater met een lach en een traan, met als huisregisseur Rita Van Caeneghem. Verder voor elk wat wils. Een fietstocht of een wandeling, een wijndegustatie of bloemschikken onder begeleiding van een fleurist. Sommige thema’s zijn wegens plaatsgebrek enkel voor leden.

Meer info op: www.dutry.tk

Bathio


Een zelfbedieningsveerpontje op de Oude Leiearm, achter het DVC Heilig Hart. Via deze wandelweg bereik je Vosselare Put en Astene Sas. Je kunt er ook tot in Deinze wandelen of fietsen in de ongerepte natuur.


Horeca van Bachte


Bachte Café


Een brasserie waar het altijd gezellig vertoeven is, voor jong en oud. Streekgebonden gerechten. Mooi terras, verwarmd tijdens de wintermaanden. Op zon- en feestdagen doorlopend open met in de namiddag verse pannenkoeken.
www.bachtecafe.be

Restaurant Vosselaere Put


Je wordt er warm onthaald en bediend met seizoensgebonden, marktverse, huisbereide producten. Bij zonnig weer is er het terras met prachtig Leiezicht.
www.restaurant-vosselaereput.be

't Leiezolderke


Van oude hoeve naar koffiehuisje en meubels uit de tijd van toen. Je wordt er huiselijk ontvangen. ’s Winters aan de haard, ’s zomers op het zonneterras. Versgemalen koffie, gebak en ijs van eigen hand. Ambachtelijk zelfgebakken brood met hesp, smaakvol geserveerd.
www.leiezolderke.be

Gök Garden


Turks restaurant met orangerie en zonneterras.
www.gokgarden.be

Bachtekerke


Tussen het dorpsplein van Bachte en de oevers van de Oude Leie. Het idyllische Bachtekerke combineert een unieke en sfeervolle locatie met een heerlijke keuken. Gestart in 2018 na volledige renovatie en uitgegroeid tot een topper in de regio.
www.bachtekerke.be

Stokerij Filliers


Begon in 1880 op de boerderij en groeide uit tot een topbedrijf. Graanjenevers, creamjenevers, fruitjenevers, likeuren koffie en advokaat van de allerbeste kwaliteit. Maak kennis met hun site en beleef de tocht van korrel tot borrel.
www.filliers.be

Wij betreuren het overlijden van Jan Filliers (31-10-2008) en herdenken hem in onze memorial.